Skip Nav

This Just In: Eiffel Tower to Undergo Birthday Makeover


In celebration of the 120th birthday of the Eiffel Tower, which is next year, the Société d’Exploitation de la Tour Eiffel decided to restructure the public reception and access areas of the tower. Paris-based SERERO Architects won an open competition for the icon's restructuring with a proposal that will extend the top floor area used by its 6.5 million annual visitors from 280m2 to 580m2. The temporary addition, which will be constructed with carbon Kevlar, steel connectors, and metal mesh, "aims to create a temporary horizontal extension of the third floor of the tower in order to increase the quality of the access of the public as well as experiencing the fantastic 360 degrees sight of Paris." According to SERERO:

The Eiffel Tower in Paris suffers from its success. Since its creation the amount of visitors coming to reach its top has increased to reach its limit capacity. 6.5 million people wait between 35 minutes to 1h10 to reach the elevators. The floor area of each level decreases with the height because of the tower geometry resulting in very long waiting lines and crowd-management problems.

I don't know about you, but I don't quite know what to think of this nouveau observation deck. A part of me, prone to purism, is anxious about this change (albeit temporary), and another whole-heartedly embraces this merging of past and future. What do you think? Check out these architectural renderings below, and let me know.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Source

Latest

Download our new Selfie app!

+