Before and After: A Cape Cod Makes Way For Baby

When a family expands, often a just-right-sized home becomes too cramped. This was the case with a family that approached Bowers Design Build, an award-winning firm located in Northern VA, whose work has been featured on HGTV.


The client in this particular case loved the location of their 1920s Cape Cod home, but felt that it was too small. The entire living space was contained on one floor and consisted of cramped rooms, including two bedrooms, a dining and living room, one small bath, and a galley kitchen. While there was an attic space, it was unconditioned and only used for storage.

The firm decided to build the addition so the entire first floor only was used for living space, with a small rear addition to expand the kitchen. Meanwhile, by building up, the lot's yard size could be preserved, and a second story could be used for bedrooms.

To take a complete before and after tour of the home, inside and out, read more.

The new design's facade preserves the look of the Cape Cod from the front, while expanding the home's size in the back. Additions such as a mudroom allow for tidiness, even in the face of a child's dirty boots. Additional storage was added, and the laundry facility was added to the second story, to make this task much easier, given their new baby.


Find out more about Bowers Design Build here.

Before:  Living Room

After:  Living Room

Before:  Dining Room

After:  Dining Room

Before: Kitchen

After:  Kitchen

After:  Kitchen

Before:  Attic

After:  Bedroom (Formerly Attic)

After:  Master Bathroom (formerly attic)

After:  Bathroom

Before:  Exterior

After:  Exterior
Latest